Week van de aseksualiteit

Trots op wie we zijn!

Week van de aseksualiteit

Van 22 tot en met 28 oktober is het de week van de aseksualiteit. Niet echt een hele bekende week en er wordt ook niet even veel bij stil gestaan als bij Coming Out Day of Paarse Vrijdag, maar het is wel iets om je in te verdiepen.

Naar schatting heeft namelijk één op de honderd mensen geen enkele behoefte aan seks. Ze kiezen hier niet bewust voor; het is een seksuele geaardheid. En hoewel de seksuele aantrekkingskracht er voor deze mensen misschien niet (altijd) is, heeft een aseksueel (vaak) wel behoefte aan een emotionele relatie met iemand. En dat kan onhandig zijn.

Omdat er nog zo veel onwetendheid is rondom deze geaardheid is het belangrijk om er eens bij stil te staan. Veel mensen weten niet van het bestaan van aseksualiteit en ook in de media komt het niet vaak voor. In het verhaal van Sam die transgender is, blijkt maar weer hoe belangrijk representatie is. Als je het nooit hoort, weet je niet dat het bestaat en dus blijven er mensen rondlopen met de vraag ‘is er iets mis met mij?’ en dat is niet de bedoeling.

Aseksueel klinkt misschien raar. Je gedachten kunnen meerdere kanten op gaan bij het horen van deze term, maar de betekenis ervan is heel simpel.

Aseksueel houdt in dat je geen seksuele aantrekkingskracht ervaart. Je kunt gewoon verliefd worden, je wilt een relatie met alles erop of eraan, alleen geen seks. Toch geldt ook dat weer niet voor iedereen. Natuurlijk is alles voor iedereen anders, wat je geaardheid of genderidentiteit ook is. Dit komt voor bij één op de honderd mensen.

Naast aseksueel kun je ook hetero, bi, homo, pan, etc. zijn. Het is niet een opzichzelfstaande identiteit. Naast aseksueel kun je zelfs aromantisch zijn; niet verliefd worden op wie dan ook.

Toch is asekualiteit een groot grijs gebied met een hoop verschillen erin. Zo kun je aseksueel zijn en helemaal geen seksuele aantrekkingskracht voelen voor anderen. Je kunt ook demi-seksueel zijn en pas een seksuele aantrekkingskracht ontwikkelen als je iemand vertrouwt of een goede steady relatie hebt met iemand. En dan heb je ook nog graysexual; mensen die soms een seksuele aantrekkingskracht ervaren en er wel of niet iets mee doen.

Dit is natuurlijk allemaal niet te verwarren met celibaat. Je kiest ervoor om celibaat te zijn, maar niet om in het a-spectrum (de verzamelnaam voor alles wat met aseksualiteit te maken heeft) te zitten.

Daarnaast is dit allemaal ook maar de basis en kan er op alles veel dieper worden ingegaan. Wil je meer informatie over aseksualiteit (ace) of wil je er eens met iemand over praten? Kijk dan eens op het Nederlandstalige forum AVEN. Natuurlijk kun je je vraag ook (anoniem) aan ons stellen. Ben je een beetje goed in Engels? Kijk dan ook eens op de website van de Asexual Awareness Week.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *